Explore the Artist Interview in Arterritory



Katrin Valgemäe: Looming, kus on ohtralt elustiili maanilist paroodiat

Posted by Katrin Valgemäe on

Katrin Valgemäe: Looming, kus on ohtralt elustiili maanilist paroodiat

13. dets 2023

Loomeinkubaatori inkubatsiooniprogrammis osaleb Katrin Valgemäe, kes on maalikunstnik. Lisaks lõuendile ja keraamikale loodud maalidele, leiab tema loomingut ka trükitoodetel, nagu näiteks põlled ja pajalapid. Uurisime Katrini käest, mis teda maalimise juures inspireerib ja millistel põnevatel näitusel on võimalus tema teoseid näha.

Katrin Valgemäe, foto: Iris Kivisalu

Milline on sinu enda taust? Kust sai alguse huvi kunsti vastu? 

Olen lõpetanud EKA maalikateedri ja täiendanud ennast Läti Kunstiakadeemias maali erialal ja EKA-s keraamika erialal. Joonistama hakkasin lapsena – tegin sugulastest ühe joonega saržilikke portreid, kui nad meil külas pika laua taga istusid. 16-aastaselt lõpetasin Kevade tänava kunstikooli.

Kuidas sa endale omapärase stiili juurde jõudsid?

Ma hiljuti taasavastasin ühe oma lapsepõlve lemmikraamatu, mis on kahtlemata minu kunststiili alustala. See raamat on ll maailmasõja aegne natsivastane vene propagandakunst, mis koosneb suuresti Hitleri ja Goebbelsi teemalistest saržidest. Visuaalselt väga jõhker raamat, kuid samas ülihea Vene akadeemiline kunst. Lapsena olin selle külge nagu naelutatud.

Mis sind inspireerib?

Mind inspireerib inimese olemus ja inimese, eelkõige just naise, kultuururiruumiline käitumine. Mõtestan seeläbi iseennast ja oma elu.

„Kaosekuningannad“

Kas on olnud mõni eriline teos, mis on sinu enda jaoks eriti tähendusrikas? 

Ehk võiks esile tuua „Pärast kolmandat Proseccot,“ mis minu jaoks sümboliseerib kihte, mida me kõik kanname. Pealtpoolt väljapeetud konservatiivsus, aga mida sügavamale, seda lihtsam ja labasem loomus lööb välja. Alkohol on hea sellise protsessi käivitaja. Et siis antud teose puhul, kuidas väljapeetud daamid peale kolmandat Prosecco pudelit omavahel kähmlema lähevad. See on minu jaoks lihtsalt väga koomiline ja ega ma olen ise ka ikka paras kakleja olnud.

„Pärast kolmandat Proseccot“ maaliga

Lisaks kunstile leiab sinu loomingut ka erinevatelt aksessuaaridelt – kus sai alguse mõte teha oma kunstiga põllesid, pajalappe? 

Kunagi üks muusik kommenteeris, et mina ei saa teist kunstnikest aru, loote teose ja siis müüte selle maha, mina oman oma muusikat surmani. See jäi mulle sisse idanema. Tõepoolest, mul on oma lemmikteosed ja mulle meeldib, kui need jäävad reprona elu lõpuni minu kasutusse ja lihtsalt ei kao kuhugi kellegi koju ära. Vaid jõuavad paljudesse kodudesse näiteks pajalapina. Ning kuna ma maalin alates lapse saamisest siiani nö “kööginurgas,” siis mul tekkiski selline iroonilise twist’iga põlle ja pajalapi idee. Ma usun, et kõige populaarsemad, on need viimased tooteseeriad „After Third Prosecco“, „Chick in Moschino“ ja „Meta-Absinthe“. 

 

Lisaks maalid ka keraamikale – kuidas selleni jõudsid ja kuidas see erineb tavapärasest loomeprotsessist? 

EKA magistrantuuri ajal võtsin vabaainena glasuurialuse maali, nii juhuslikult, tundus huvitav. Ja see on minu elu üks parimaid leide – glasuurialune maal. Pärast läksin aastaks keraamikaosakonda vahetusõpilaseks. Selle aja jooksul tegin ka ise portselanserviisi ja lisaks katsetasin läbi portselanmaali, mis käib glasuuri peale. Tegelikult minu taldrikud tulevadki kõige paremad glasuurialust ja -pealset maali kombineerides. Lisaks avastasin selle, et kunst mõjub taldrikul hoopis teisiti kui lõuendil. Minu loodud taldrikud ei ole tarbekunst vaid ikka sama kunst, mis lõuendil. Ja hoopis tarbitav kunst, see tähendab, et nende pealt võib süüa ja neid võib nõudepesumasinas pesta. Oma viimasel näitusel Helsingis, saidki külalised avamisel kunstipealt süüa.

Sul on käimas näitus Soomes – mis on näituse idee ja kuidas sinu looming sinna jõudis?

Näituse teema on „Queens of Chaos“ ja eks see peategelane olen ikka mina ise. Muidugi on see kõik üks mäng ja ma lihtsalt lõbustan ennast nende piltide tegemisel, aga samas ma analüüsin pidevalt oma elu ja lapsepõlve. Selle näitusega oligi nii, et kui ma seda 2,5 aastat tagasi planeerima hakkasin, mõtisklesin kohe lapsepõlve ja Soome TV peale. Seal jooksid seriaalid ja eelkõige reklaamid, mis mina, väikese lapsena, nagu käsn enda sisse tõmbasin ja justkui enda identiteedi osaks tegin. „Queens of Chaos“ ongi eelkõige elustiili maaniline paroodia. 

Millistel näitustel on sinu teosed veel olnud esindatud?

Mul on olnud kokku 8 isikunäitust ja palju ühisnäituseid. Minu keraamikat saab praegu osta KUMU poest ja TEKE keraamikast, põlled ja pajalapid on müügil Tallinn Design House’is ja Levi Disainipoes Solarise keskuses. 21. detsembril on avatud minu galerii, mille kohta saab täpsemat infot leida Facebookis.

Hetkel on käimas ka Katrin Valgemäe tööde oksjon, millega saab tutvuda SIIN.

 

Helsingis esitletava Katrin Valgemäe näituse kuraator Ramiro Camelo soovitab Valgemäe lõuenditele hoolikamalt vaadata. Ta on näituse kirjelduseks sõnanud: „Mind köitis Valgemäe maalide juures algusest peale see, et need on teostatud sihilikult toretseva maneeriga, mis muudab tema stiili pisut kapriisseks ja omapäraseks. Seda tehes loob ta veidralt õndsa visuaalse meeleolu. Pean rõhutama, et ärge võtke tema maale nominalväärtusega, Valgemäe pildiline maneer on tegelikult nii kõrgelt kvalifitseeritud kui ka tehniliselt targem, kui esmapilgul võib tunduda.” Näituse täpsema infoga on võimalik tutvuda SIIN. 

Märkimisväärse osa Soome näitusest moodustabki õhtusöögilaud, mis kutsub osa saama, olgu see siis tõeline või kujuteldav.